Er is er een jarig

Je kind is bijna jarig…spannend! Niet alleen voor je kind, die de dagen telt tot het jarig is, maar ook voor jou als ouder. Want wat voor feestje wordt er gegeven en wat wordt er getrakteerd? Om je een beetje op weg te helpen geven wij alvast wat ideeën en tips.

Uitnodiging

Je kunt kant-en-klare uitnodigingen kopen, maar je kunt ook samen met je kind een uitnodiging maken. Gebruik hiervoor een mooie tekening of foto van je kind.
Zet op de uitnodiging

  1. wanneer het feest is
  2. hoe laat het feest begint en tot hoe lang het duurt.
  3. waar worden ze verwacht (adres + telefoonnummer)
  4. eventueel of ze worden thuisgebracht

Neem als richtlijn voor het aantal kinderen dat je gaat uitnodigen de leeftijd van je kind plus 1.

We hebben ook werktekeningen voor uitnodigingen zodat je deze zelf makkelijk  kunt maken met een eigen foto en tekst en direct zelf kunt printen. Je hebt dus wel een printer nodig.

Kinderfeest

Een goed georganiseerd feest begint met een klein draaiboek. Zet hierin de spelletjes die je wilt gaan doen en de spullen die je daarvoor nodig hebt. Reken voor een spel zo’n 10 minuten.

Het kinderfeest zelf start met limonade en taart of cake die de gasten zelf mogen versieren met snoepjes.
De spelletjes kun je met een verhaal erbij aanpassen aan de interesse en de leeftijd van de kinderen. Bij een piratenfeest kan er een zoektocht zijn naar een geheime oude schat terwijl dit bij oudere kinderen met een spykids feest een zoektocht wordt naar een geheim wapen dat niet in de verkeerde handen mag vallen. En prinsessen kunnen op zoek naar het “gouden ei”.

Wil je de kinderen wat langer bezig houden dan is t-shirt beschilderen een leuke activiteit voor iedere leeftijd en voor zowel jongens als meisjes.
Koop hiervoor goedkope witte t-shirts en textielstiften. Laat ze er een spookshirt of een voetbalshirt – met naam en rugnummer – van maken zodat ze die daarna met een spelletje aan kunnen doen.

Tussen de spelletjes door mogen de kinderen weer lekker drinken en snoepen.

Trakteren

Trakteren is voor je kind een hoogtepunt, dus het is belangrijk dat het een leuke gebeurtenis wordt. Kijk samen met je kind wat je gaat trakteren. Houdt hierbij rekening met het feit dat op sommige scholen, psz of kdv best strenge regels voor traktaties gelden en dat er kinderen zijn die niet alles mogen eten. Zoek dit van te voren uit om teleurstellingen te voorkomen.

Trakteren is geen wedstrijd al wordt dat soms zo wel ervaren. Kijk wat voor jou haalbaar is. Ook de hoeveelheid werk die je eraan kunt en wilt besteden maar ook financieel. Een traktatie kan er ook mooi uitzien door de mooie schaal of doos waarop het gepresenteerd wordt.

Geen traktatie-inspiratie? Onderstaande ideeën helpen je vast op weg.

Jip en Janneke traktatie

Jip en Janneke traktatieMet een tijdschrift of kleurboek van de favorieten van jouw kind en vouwblaadjes maak je allerlei kleurrijke traktaties. Kies de traktatie wat je wilt uitdelen, zoals pakjes of blikjes drinken, knijpfruit, rozijntjes enz. Maak een wikkel van vouwblaadjes en plak die met een plakbandje eromheen. Knip de figuurtjes uit het tijdschrijft en plak deze er op. Of maak er prikkertjes van.

Choco appels

choco appelsDeze choco appels waren bij mijn kinderen erg populair. Prik ze op een dikke satéprikkerof harde tapasprikker. Verwarm chocolade au-bain-marie dat wil zeggen dat je chocolade in een bakje doet en dat bakje staat weer in een pannetje met heet water. Daardoor smelt de chocolade voorzichtig. Makkelijk is om chocoladeglazuur te gebruiken dat je bij de taart en bakspullen vindt in de supermarkt. Dat gaat makkelijker dan het smelten van chocolade repen.

Doop de appels in de vloeibare chocolade en strooi er wat discodip op. Zet ze in een stevige vaas rechtop.

Meer traktatie inspiratie